Label C in 2023, geldt dat ook voor mij?

mail • 2 maart 2022

Wat betekent label C voor kantoren?

Kantoren label C

Op 1 januari 2023 moeten kantoren aan label C voldoen. Wat houdt het eigenlijk in?


Kantoren mogen dan niet meer dan 225 kWH/m2 per jaar aan fossiele energie verbruiken. Voldoe je hier niet aan dan mag je het gebouw niet meer als kantoor gebruiken. Handhaving ligt bij de gemeente.


Er geldt vrijstelling als:

·      Kantooroppervlak < 50% van totale oppervlak

·      Kantooroppervlak < 100 m2

·      Tijdelijke kantoren

·      Monumenten

·      Maatregelen die niet binnen 10 jaar terugverdiend worden.



Wil je weten welk label je kantoor nu heeft? Check EP-Online. Is het label niet bekend, dan kun je daarvoor een adviesbureau inschakelen dat bekend is met de NTA 8800. Deze kan ook een maatwerkadvies voor je maken. Momenteel zijn er verschillende financiële regelingen vanuit de overheid om maatregelen door te voeren. 

door mail 10 maart 2022
Wanneer je gaat bouwen of verbouwen komt er ontzettend veel op je af. En laten we eerlijk zijn. Er is geen ondernemer die dáár tijd voor heeft. Tenzij je het echt ontzettend leuk vindt om te doen en er prioriTIJD aan wilt geven. Maar zelfs dan kost het meer tijd dan je vooraf denkt. Want... Ontwerp/ onderzoek Er moet een ontwerp gemaakt worden. Dat gaat niet vanzelf. Hoe kies je een ontwerper? Wie is goed en praktisch? Wie maakt iets moois? En hoe betaal je niet te veel? Wil je in bouwteam werken? Wat is dat ook alweer? En welke ontwerper ook wordt, ze hebben geen van allen magische krachten waarmee ze kunnen zien wat er nodig is. Dus er moet een overzicht komen van je wensen en eisen. Wat is er op dit moment nodig? Wat verwacht je voor de toekomst? Hoe wil je werken? Wat willen de teamleiders? Ontvang je veel klanten of ga/wil je dat doen? Wat vinden zij belangrijk? Kan je uitbreiden op de huidige locatie? Kan dat constructief? Mag het van de gemeente? Wie gaat er overleggen met de gemeente? Wat vind je mooi? Wil je milieuvriendelijk bouwen? Energiezuinig? En wat gaat het kosten? Hoe kunnen we bezuinigen? Hoe kan er zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van subsidies en aftrekposten? Vergunning Wie regelt de vergunningsaanvraag? Wat is er allemaal nodig? Wie controleert de tekeningen en rapporten? Wie houdt in de gaten dat er geen rare maatregelen genomen worden vanwege constructie, brandvoorzieningen of installatiewerk? Wie is contactpersoon voor alle partijen? Wie houdt de bouwkosten in de gaten? Wie overlegt met de gemeente, belanghebbenden, de buren? Voorbereiding bouw Er moeten uitvoerende partijen geselecteerd worden. Wie is goed, wie is beschikbaar? Hoe krijg je het gestroomlijnd? Wie controleert de offertes? En de werktekeningen? Wie houdt het meer- en minderwerk in de gaten? Wie leidt de bouwvergadering? Er moeten keuzes gemaakt worden in materialen, afwerkingen, inrichtingen, aansluitingen en meubilair. Wil je dat zelf uitzoeken of moet iemand een selectie voor je maken, met prijzen? -> En dan zijn we nog niet eens met de bouw begonnen! Oplossing: Bouwbegeleider! Voor veel zaken uit bovenstaand lijstje kun je een bouwbegeleider inzetten. Je zal nog steeds de beslissingen moeten nemen, maar het scheelt ontzettend veel tijd, gedoe en ook directe kosten! Wil jij ook zorgeloos bouwen? Bel ALJA: 06-11 809 437 of mail: mail@alja-abc.nl